41672863
CSENDESKPL
Zobrazit kategorie

Educatieve wandel- route en route Mimoň–Boseň “De veldslagen in 1866”

Mnichovo Hradiště

QR kód kontaktů pro Váš mobilní telefon
Deze educatieve route voert u door het Boheemse Paradijs (Český ráj) rond Mnichovo Hradiště. Hij laat u kennis maken met de schoonheid van de natuur en herinnert ons aan gebeurtenissen uit onze geschiedenis. De educatieve route, lopend via Mimoň–Kuřívody–afslag naar Osečná–Ševčín–Klášter Hradiště nad Jizerou–Mnichovo Hradiště–Boseň, is gewijd aan de gebeurtenissen tijdens de Pruisisch-Oostenrijkse oorlog in 1866.
 
 

Aantal haltes: 11
Lengte: 34 km
Duur: 7-8 uur 

De route vormt een rondtocht die begint in Mimoň  bij het terrein van „Gods Graf“ (Boží hrob) en eindigt in de plaats Boseň, op de parkeerplaats bij de burcht Valečov. De hoofdroute Mimoň-Boseň is 34 km lang, de zijweg Mimoň-Osečná 20 km en het stuk Osečná-Mnichovo Hradiště 28,5 km. De route loopt via gemarkeerde wandel- en fietsroutes of via paden over het veld. De educatieve route leidt de bezoeker langs de belangrijkste monumenten van de veldslagen in 1866 en is georganiseerd volgens de gebeurtenissen vanaf de schermutselingen bij Kuřívody op 26 juli 1866, de daaropvolgende gevechten bij Český Dub op dezelfde dag, tot aan de veldslag bij Mnichovo Hradiště op 28 juni 1866.

De route heeft 11 educatieve informatieborden en verbindt het stuk Mimoň-Boseň met de bestaande route langs de slagvelden bij Jičín. Bezoekers kunnen hier kennismaken met de oorzaken, het verloop en de gevolgen van de Pruisisch-Habsburgse oorlogen in 1866. De haltes zelf zijn vooral gericht op de gebeurtenissen tijdens de afzonderlijke veldslagen, ze beschrijven het leven in de dorpen en stadjes op het slagveld en laten de wapens, uitrusting en tactieken van de verschillende legers zien. De bezoeker kan ook nader kennismaken met vooraanstaande persoonlijkheden uit de oorlog van 1866 en met de mensen die het beheer hadden over het monument ter nagedachtenis aan het jaar 1866.

De Pruisisch-Oostenrijkse oorlog in 1866 en de daaropvolgende Pruisisch-Franse oorlog in de jaren 1870-1871 creëerden voor een lange tijd een nieuw politiek evenwicht in een groot deel van Europa. Ze hadden ook een grote invloed op de wereldgeschiedenis door het verplaatsen van oorlogshaarden naar de Balkan en naar de koloniën. De oorlog in 1866 had ook noodlottige gevolgen voor Oostenrijk, dat haar uitzonderlijke machtspositie in Centraal-Europa verloor en genoodzaakt was tot een verdere revisie van het politieke systeem en tot een definitieve beslissing om tot een vergelijk te komen met het Hongaarse koninkrijk. Het ontstaan van het dualistische Oostenrijk-Hongarije in het jaar 1876 voltrok zich echter zonder betrokkenheid en toestemming van andere, met name Slavische, landen en betekende een ontkenning van alle concepten van nationaal of historisch-juridische federalisme. Het betekende ook het begin van een definitieve splitsing tussen „heersende“ en „ondergeschikte“ naties in de monarchie, die uitmondde in het uiteenvallen ervan in 1918 en het ontslaan van een aantal staten – waaronder Tsjechoslowakije. De educatieve route is aangelegd in 2009 door het Comité ter handhaving van Monumenten uit de oorlog in 1866, in samenwerking met de gemeenten Mimoň, Osečná, Ralsko, Rokytá, Klášter Hradiště nad Jizerou, Mnichovo Hradiště en Boseň.

 

Navigatie

 
Infocentrum Mladá Boleslav
Železná 107
293 01 Mladá Boleslav
tel.: +420 326 109 405
email: infocentrum@kulturamb.cz
 
EU
Publikační a redakční systém Public4u © 2000-2022
load