30137713
CSENDESKPL
Zobrazit kategorie

Bakov nad Jizerou

Mírové náměstí 208
Bakov nad Jizerou, 294 01

Telefoon:+420 326 214 030
Fax:+420 326 781 207
E-mail:info@bakovnj.cz
Web:www.bakovnj.cz
QR kód kontaktů pro Váš mobilní telefon
In een landschap van akkers, weilanden en tuinen langs de rivier de Jizera, halverwege Mnichovo Hradiště en Mladá Boleslav, ligt het stadje Bakov nad Jizerou met zijn 5000 inwoners. Door de ideale ligging op de grens van het Boheemse Paradijs (Český ráj) en het land van Mácha vormt het één van de natuurlijke middelpunten tussen deze twee betoverende en tegelijkertijd totaal verschillende landschappen.
 
 

Al in het verre verleden van de vroege middeleeuwen bevindt zich aan de oever van de Jizera een vissersnederzetting, gesticht door de Orde der Cisterciënzers uit het nabijgelegen klooster Hradiště. Het is wellicht de legendarische figuur “Baka”, de eerste der kolonisten, die aan de latere vestigingsplaats zijn naam geeft. Aan het begin van de 14e eeuw, als de eerste schriftelijke berichten over de plek verschijnen, voltooit Zdislav van Lemberk, de zoon van de met legendes omringde heilige Zdislava, op een nabijgelegen uitstekende rots op de rechteroever van de Jizera zijn gotische vestig met twee torens, de burcht Zvířetice. Bakov, toentertijd een kerkdorp en vanaf de 16e eeuw een stadje met een pottenbakkerstraditie, wordt voor een lange periode onderdeel van het landgoed van Zvířetice.

Bakov heeft de branden van de dertigjarige oorlog, de pest, regelmatige overstromingen en ander lijden van de eeuw steeds doorstaan. In de tweede helft van de 18e eeuw, wanneer Wolfgang Amadeus Mozart in Praag en Wenen zijn belangrijkste opera’s presenteert, weerklinken er in de galerijen van St. Bartholomeuskerk (Chrám svatého Bartoloměje) in Bakov de kerkelijke composities van de lokale componist Jiří Ignác Linek.

De 19e eeuw bracht de opkomst van een traditioneel ambacht – vlechten met lisdodde en riet. De reputatie hiervan overschreed de grenzen van de provincie en zelfs de koning der dichters Johann Wolfgang Goethe kocht tijdens zijn verblijf in het kuuroord Mariënbad een uit Bakov afkomstige mand. In 1865 kreeg de stad aan de Jizera een nieuw verbinding met de wereld – een spoorlijn naar Turnov en Praag.

Op het plein in Bakov staat de St. Bartholomeus kerk, een zwijgende getuige van het verleden, wiens geheugen teruggaat tot de eerste nederzetting op deze plek. De basis van dit imposante renaissancistische bouwwerk is de oude kapel van de Maagd Maria, de eerste heilige op de vroegere binnenplaats. Aan het begin van de 16e eeuw verrijst aan de rand van het stadje de St. Barbarakerk (Chrám svaté Barbory). De ingang tot het terrein van de begraafplaats die rondom de kerk ligt, wordt gevormd door een majesteitelijke poort, versierd met een reliëf uit het jaar 1588. De Drievuldigheidszuil, sinds 1729 het centrale punt van het plein van Bakov, zou geholpen hebben om de pest te weerstaan. Ook de 20e eeuw wordt gekenmerkt door de uitvoering van drie grote architectonische werken: tijdens de gouden era van de Eerste republiek verrijzen het gebedshuis van Prokop de Grote (Prokop Veliký) in functionalistische stijl, het gebouw van de sportvereniging Sokol en de Stadsspaarbank.

Vandaag de dag is Bakov nad Jizerou een dynamische stad en tegelijkertijd een plek van rust in de hedendaagse moderne wereld. De stad, liggend in een regio met veel werkgelegenheid, biedt cultuur, sport en ontspanning en is hierdoor een goede plek voor gezinnen met kinderen. [wpm1] 

Het museum van Bakov nabij de St. Bartholomeuskerk (kostel svatého Bartoloměje) laat u kennismaken met de geschiedenis en tradities van de stad. In het recent geopende Toeristische Informatiecentrum Zviřetice in de gemeente Podhradí kunt u, dankzij een unieke virtuele reconstructie, kennismaken met de vroegere vorm van de burcht en het slot Zviřetice, fascinerende monumenten met vele gezichten en steeds aan verandering onderhevig. In het moderne vrijetijdscentrum met een in-line schaatsbaan komen de sportievelingen onder ons aan hun trekken en het bos Klokočka met een educatieve route met opdrachten voor kinderen nodigt uit tot wandelingen. De educatieve route leidt tot aan een barokke kapel met een bron met drinkwater dat heerlijk smaakt.

Een jaarlijkse traditie in Bakov nad Jizerou is het folklorefestival met volksdans en zangkunst, waaraan vooraanstaande gezelschappen uit heel Tsjechië deelnemen.
Navigatie

 
Infocentrum Mladá Boleslav
Železná 107
293 01 Mladá Boleslav
tel.: +420 326 109 405
email: infocentrum@kulturamb.cz
 
EU
Publikační a redakční systém Public4u © 2000-2022
load