29230592
CSENDESKPL
Zobrazit kategorie

Kasteel Kosmonosy

Podzámecká 1
Kosmonosy, 293 06

Web:kosmonosy.cz
QR kód kontaktů pro Váš mobilní telefon
Het oorspronkelijk renaissancistische kasteel werd in de zestiende eeuw gebouwd en later verbouwd in barokstijl. Bij het kasteel hoorde een groot wildpark, waar hertachtigen en wilde zwijnen werden gehouden. In het kasteel is al jarenlang een basisschool gehuisvest en sinds 2004 tevens Museum Kosmonosy.
 
 

In de jaren 1560-1570 liet Adam Krajíř op de plaats van het huidige kasteel een renaissancistisch fort bouwen en verhuisde hier naartoe vanuit de vervallen en naargeestige burcht van Boleslav. In de jaren 1703-1709 verbouwde Giovanni Alliprandi het oudere kasteel met drie vleugels voor Jakub Heřman Černín van Chudenice in een barok kasteel met vier vleugels. In 1710 stierf Jakub Černín en werd zijn hart in een metalen kist geplaatst en ingemetseld in de kerk van de Vondst van het Heilige Kruis in Kosmonosy.

De zuidelijke vleugel van het kasteel werd in 1836 verbouwd in empirestijl door graaf Gotthard Mirbach. Verdere modernisering en een nieuwe gevel werden in 1905 gerealiseerd in opdracht van baron Klinger. De zuidelijke kant van het kasteel, dat op een klei-ondergrond ligt, ging in de loop der eeuwen verzakken en vertoonde scheuren in het metselwerk, en werd daarom meerdere malen gerepareerd. Onlangs werd de statische belasting gewaarborgd en geleidelijk aan wordt gewerkt aan een nieuwe gevel.

Bijzonder is de spiegelzaal in de oostelijke vleugel van het kasteel, met een uitstekende akoestiek. Aan de muren hangen rococo-spiegels, jachtemblemen en andere decoraties. Het plafond is versierd met figuratieve fresco's met mythologische thematiek. In de spiegelzaal van het kasteel worden concerten, voorstellingen en huwelijksceremonies gehouden.

N.B.: De gedeeltelijk bewaard gebleven historische interieurs van het kasteel kunnen alleen worden bezichtigd na overleg met de schooldirectie. Voor toeristen is het in het kasteel gevestigde museum toegankelijk, dat geopend is van mei tot september, elke zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur.


Navigatie

 
Infocentrum Mladá Boleslav
Železná 107
293 01 Mladá Boleslav
tel.: +420 326 109 405
email: infocentrum@kulturamb.cz
 
EU
Publikační a redakční systém Public4u © 2000-2022
load