41539847
CSENDESKPL
Zobrazit kategorie

Bezdědice

Bezdědice
Bělá pod Bezdězem, 294 25

QR kód kontaktů pro Váš mobilní telefon
Bezdědice is een dorp in het district Mladá Boleslav, dat onderdeel is van de gemeente Bělá pod Bezdězem.
 
 

Het dorp Bezdědice ligt op een heuvel ongeveer 10 km ten westen van Bělá pod Bezdězem. De oud-ingezetenen noemen het Bezdědičky of -ka, maar de oorspronkelijke middeleeuwse naam was Malý (Klein) Bezděz. Deze oudste naam van het dorp geeft aan dat het toebehoorde aan de burcht Bezděz.

De bebouwing bestaat voornamelijk uit stenen huizen, die gebouwd werden na een grote verwoestende brand in 1859. Er is echter ook een aantal grotere houten huizen bewaard gebleven. Het gebruikte bouwmateriaal voor de huizen en lange omheiningen verleent het dorp een pittoreske charme. Het betreft hier zandstenen pleisterwerk, dat ter plaatse gewonnen en bewerkt werd (in de bossen in de nabije omgeving zijn in de zandstenen rotsen plaatsen waarneembaar waar het steen uit de rotsen werd gehakt).

De dorpsbewoners hielden zich bezig met het kweken en drogen van hop. In 1930 telde het dorp 120 Tsjechische en 89 Duitse inwoners. Na de annexatie van Sudetenland behoorde dit gebied tot het Duitse Rijk; de slagboom van de grens bevond zich niet ver hiervandaan bij het dorp Víska.

Na de Tweede Wereldoorlog maakte het dorp geen noemenswaardige bloei meer door. Na de verdrijving van de Duitsers werd de bevolking aangevuld met nieuwe Tsjechische bewoners en werd later vooral het domein van mensen die er een weekendhuisje hadden, net als veel andere omringende dorpen in voormalig Sudetenland.


Navigatie

 
Infocentrum Mladá Boleslav
Železná 107
293 01 Mladá Boleslav
tel.: +420 326 109 405
email: infocentrum@kulturamb.cz
 
EU
Publikační a redakční systém Public4u © 2000-2022
load